Ob koncu septembra je Velika planina dosegla nov absolutni rekord prepeljanih potnikov. Samo septembra se je na planino z nihalko povzpelo več kot 8.000 potnikov, kar je nov absolutni rekord zadnjih 25 let za mesec september. Od januarja do danes se je tako z njo popeljalo kar 68.000 potnikov. Ta številka je že presegla rekordno leto 2017, ko je planino v celem letu z nihalko obiskalo 66.000 potnikov. Za trajnostni razvoj turizma na Veliki planini je nihalka pomemben del zgodbe, saj kot varčen in najbolj ekološki način prevoza omogoča hiter ter varen dostop na planino. Letošnje leto nihalka na Veliko planino praznuje zavidljivih 55 let. Leta 2011 je bila v celoti zamenjana strojnica nihalke, v prihodnjih letih pa bosta zamenjani tudi obe kabini. Prav tako bomo v naslednjih mesecih zamenjali obe nosilni vrvi. Z navedenimi obnovami je nihalka tehnično ena najsodobnejših tovrstnih naprav v Evropi in širše. Velika planina d.o.o. pa je bila v letu 2014 tudi finalist prestižne nagrade Werner von Siemens, kjer so ocenjevali učinkovitost nihalke po zamenjavi obstoječe strojnice z novo.

Za trajnostni razvoj turizma na Veliki planini, je nihalka pomemben del celote, saj kot varčen in najbolj ekološki način prevoza omogoča hiter ter varen dostop na planino. Letošnje leto nihalka na Veliko planino praznuje zavidljivih 55 let. Leta 2011 je bila v celoti zamenjana strojnica nihalke, v prihodnjih letih pa bodo zamenjane tudi obe kabini. Prav tako bomo v naslednjih mesecih zamenjali obe nosilni vrvi. Z navedenimi obnovami je nihalka tehnično ena najsodobnejših tovrstnih naprav v Evropi in širše. Velika planina d.o.o. pa je bila v letu 2014 tudi finalist prestižne nagrade Werner von Siemens, kjer so ocenjevali učinkovitost nihalke po zamenjavi obstoječe strojnice z novo.

Da je Velika planina vse bolj priljubljena turistična destinacija med drugimi dokazujejo tudi rekordne številke, ki pa jih letos ni malo. Poleg rekordnega septembra, ko se je z nihalko popeljalo na planino več kot 8.000 potnikov, je z rekordom postregel tudi mesec avgust, saj je z nihalko planino obiskalo skoraj 25.000 potnikov.  

Nihalka lahko opravi 10 voženj v eni uri, kar pomeni, da med najbolj obiskanimi dnevi naredi kar 110 voženj dnevno. To je 176 kilometrov dolžine ter 94,6 kilometrov premagane višinske razlike.

Začetki nihalke…

Leta 1958 zaradi želje, da bi na Veliko planino zgradili žičnico, Vlasto Kopač za OLO Ljubljana izdela urbanistični program in varstveni režim Velike planine ter tako zavaruje pastirski del planine. Tako je Kopač dve leti kasneje projektiral obe postaji žičnice ter hotel Šimnovec in že naslednje leto so pričeli z gradnjo nihalke na Veliko planino. Isto leto se uradno odpre tudi sedežnica na Zeleni rob (sedežnica Šimnovec),

Izgradnja nihalke lepote Velike planine približala obiskovalcem. Tako se je na Veliki planini pričel širiti turizem, v zimskih mesecih pa je bila Velika planina množično obiskano smučišče. Danes je Velika planina biser turističnih destinacij. Poleti zaživi s prihodom pastirjev in živine, v zimskih mesecih pa sta posebno doživetje nočno sankanje na 2,4 km razsvetljeni progi ter krpljanje po naravnem snegu, med idilo s snegom pokritih pastirskih koč. Ob zadostni količini snega pa urejamo tudi proge za tek na smučeh in smučišče.

V letu 2019 je bila postavljena nova učna pot “Po stopinjah pastirjev”

Občina Kamnik je v sodelovanju z družbo Velika planina d. o. o. in Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik pripravila učno pot po Veliki planini Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11 tabel, kjer vsaka predstavlja eno znamenitost ali posebnost Velike planine. Table so razporejene po območju Velike, Male in Gojške planine v krožni poti. Za obisk celotne poti obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut. Učno pot boste brezplačno z lokalnim vodnikom lahko obiskali  med je krompirjevimi počitnicami. Več si preberite TUKAJ.

Velika planina je lepa v vseh letnih časih. Vabimo vas tudi v jesenskih dnevih, ko se planina umiri ter obarva v zlato-rumeno barvo. Spremljajte dogodke, ki jih za vas pripravljamo med krompirjevimi počitnicami in obiščite Veliko planino!