Jesen je čas, ko se dolina rada zavije v jutranjo meglico, vrhovi in planine pa se že od jutra kopajo v soncu. Jesenski topli sončni žarki kar vabijo ven iz sivih mest, na svež gorski zrak in prijetno sonce! Macesni se odenejo v zlato barvo, paleta jesenskih odtenkov čez prostrano planino sega vse do doline Kamniške Bistrice. Jesen nam bo postregla tudi z nedeljskimi brezplačnimi vodenimi ogledi po Veliki planini v mesecu oktobru in vodenim ogledom po učni poti Po stopinjah pastirjev.

Sprehodite se po učni poti Po stopinjah pastirjev – tokrat brezplačno z lokalnim vodnikom!

Učna pot Po stopinjah pastirjev je bila postavljena v letu 2019 in že nekaj let poučuje številne obiskovalce. Priljubljena je med družinami, tokrat pa jo lahko brezplačno obiščete tudi z lokalnim vodnikom v soboto, 15. oktobra. Pričetek vodenega pohoda je ob 9:30 (zbor na spodnji postaji nihalke), zaključek pa okoli 13. ure pri gostilni Zeleni rob. Na poti boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na Veliki planini, o šegah in navadah, arhitekturi, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina. Velika planina poleg pastirskega naselja skriva še marsikatero manj poznano znamenitost, zato nas bo krožna pot vodila tudi na Malo in Gojško planino.

Znamenitosti Velike planine

Poleg priljubljene kapele Marije Snežne, vsem že dobro znane jame Vetrnice, pa ne smemo pozabiti na še nekaj znamenitosti Velike planine. Na zahodnem delu planote (Zeleni rob) tako najdete slikovito naravno okno Luknja, jama Dovja griča se nahaja v Tihi dolini in je globoka zgolj 9 m. Poznana je po pripovedkah, ki so se odvijale v bližini jame in je ta tako predstavljala pribežališče dobrim in manj dobrim likom, ki so jih po večini ustvarili pastirji. Najbolj poznane so povedke dovjih možeh, ki naj bi živeli v Dovji grič , kar naj bi samo ime jame pomenilo.

Nedeljski vodeni ogledi

Za jesensko popestritev obiska Velike planine si boste 9., 23. in 30. oktobra z lokalnim vodnikom ogledali Veliko planino in Preskarjev muzej brezplačno. Lokalni vodnik vas ob nedeljah pričaka ob 10:30 na najvišji točki Velike planine, Gradišče (vrh sedežnice) ter vas popelje po najbolj zanimivih točkah Velike planine.

Pošljite nam vaše jesenske fotografije z Velike planine

Med obiskom planine pa le »škljocnite« kakšno jesensko fotografijo in jo podelite z nami na instagramu ali nam jo pošljite na info@velikaplanina.si. Vse, ki nam boste fotografije poslali do 16.10.2022 na e-mail, bomo nagradili tudi s kodo za popust ob spletnem nakupu vozovnic.

Okrepčajte se s planinskimi jedmi, konec tedna je odprta tudi Okrepčevalnica Skodla

Na Veliki in Mali planini se lahko okrepčate s številnimi planinskimi jedmi, ki bodo napolnile z energijo še tako utrujenega pohodnika. Konec tedna, od petka do nedelje pa lahko uživate ob kavici z razgledom na terasi okrepčevalnice Skodla.

Pred prihodom načrtujte obisk Velike planine

Nihalka in sedežnica obratujeta vsak dan, tako med tednom kot tudi ob koncih tedna. Pred prihodom za lažjo organizacijo izleta preverite obratovalne čase:

V kolikor se na Veliko planino odpravljate z avtom in želite parkirati na enem izmed parkirišč blizu Velike planine, je dostop možen iz dveh smeri:

  • Kamnik – Velika planina (smer Gornji Grad, pod prelazom Črnivec zavijete levo in sledite tablam Velika planina)
  • Luče – Velika planina (bodite pozorni, saj je cesta Od Gornjega grada proti prelazu Črnivec popolnoma zaprta do nadaljnjega, zato je dostop iz Savinjske regije možen le preko Luč).

Parkirate lahko na enem izmed označenih parkirišč: Rakove Ravni, Ušivec ter Mačkin kot. Od prvega parkirišča na Rakovih Ravneh do Velike planine je približno 2 uri hoje. Od Ušivca do planine je dobra ura hoje ter od Mačkinega kota do planine le dobre pol ure hoje. Poti so nezahtevne in označene.