V soboto, 7. oktobra, vabljeni na praznik bajtarjev!

04.10.2017

Obeta so sončna jesenska sobota, 7. oktobra, ko bodo bajtarji ob koncu pašne sezone tradicionalno od pastirjev prevzeli ''ključ planine''.

V Velikem stanu se bomo zbrali ob 11. uri. Bajtarji bodo podelili bajtarske značke, priznanja in zahvale, ob glasbi ansambla Domačini pa boste lahko zaplesali ter se poveselili.
Prav tako ne bo manjkalo gostinske ponudbe - za pijačo bo poskrbela ekipa gostišča Zeleni rob, tradicionalno pa se boste lahko okrepčali tudi z odličnim golažom!


Ko planino zapusti živina, obarvajo pa jo jesenske barve je čas, da bajtarji nastopijo in ponovno prevzamejo ''ključ planine'' do poletja, ko se bodo pastirji ponovno vrnili s svojo živino.
Bajtarji so tisti ljubitelji planine, ki se v planšarske bajte naselijo, ko le ti odidejo. Bajtarstvo se je pričelo leta 1930, ko je prvi turist v najem vzel planšarsko bajto čez zimo. S tem pa se je iz leta v leto to nadaljevalo, in vedno več je bilo tistih, ki so bajto najeli čez zimsko sezono - imenujemo jih bajtarji. Ker pa je bilo iz leta v leto več članov, so se leta 1989 registrirali kot društvo, katerega danes poznamo pod imenom PD BAJTAR.
So pa bajtarji aktivni skozi vse leto. In tisti, ki ste novo leto že kdaj doživeli na Veliki planini ste bili gotovo deležni zgodnjega bujenja s trkanjem na vrata. Bili so bajtarji, ki vsako leto, 1. januarja, tradicionalno obhodijo Veliko planino in vsem voščijo srečno novo leto ter nas obdarijo s koledarjem.
Zato vas vabimo, da se na lepo jesensko soboto odpravite nad megleno kotlino, visoko nad oblake! Vremenska napoved je idealna za obisk planine.

Nihalka od petka do nedelje obratuje od 9.00 - 17.00 (vsako polno uro), sedežnica pa od 9.30 - 16.30.

Vse novice