Vročinski val ne popušča, Velika planina pa privablja številne obiskovalce na svež gorski zrak, kjer so temperature nižje ter prijetnejše! Na višini 1.666 metrov, kjer se velikoplaninska planota razprostira, se temperature v dopoldanskih urah gibljejo od 16 do 19 °C, popoldne pa ne prekoračijo 25 °C. Je še kaj lepšega kot uživati na svežem gorskem zraku in ob razgledu na okoliško hribovje in Ljubljansko kotlino? Ob sončnem vremenu seže pogled vse do Nanosa!

Nihalka vas na Veliko planino pripelje vsak dan od 8:30 dalje. V le petih minutah dosežete rob planine, od koder imate nato 40 minut hoje do pastirskega naselja, ali pa se do vrha peljete tudi s sedežnico. 

Kaj početi na Veliki planini?

Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Danes v Preskarjevi bajti najdemo muzej, vsak dan v poletni sezoni pa nam kustos pove marsikaj zanimivega o življenju pastirjev ter o zgodovini in sedanjosti Velike planine. Preskarjeva bajta ima dva prostora. V njenem jedru je pastirjevo bivališče, okoli njega pa lopa za živino. V pastirskem muzeju danes najdete predmete, ki so jih nekoč uporabljali pastirji za pridelavo masla, skute, sira ter drugih domačih izdelkov. Ogledate si lahko tudi sir trnič ter pisave, lesene deščice, s katerimi so na ta sir odtisnili unikatne vzorčke.

Kulinarične posebnosti Velike planine so predvsem pridelki, ki jih pastirji pripravijo iz mleka. Tako lahko sir, skuto, kislo mleko in druge mlečne izdelke poskusite pri pastirjih, nekatere tudi v gostišču Zeleni rob, ki pa je znan predvsem po odličnih enolončnicah ter sladkih skutinih štrukljih.

Seveda pa boste vse kulturne in naravne znamenitosti z lokalnim turističnim vodnikom lahko obiskali v vsako soboto v poletni sezoni. V okviru vodenega ogleda si ogledate kapelo Marije Snežne, Preskarjev muzej, Gradišče, pastirsko naselje in jamo Veternico, obiskali pa boste tudi pastirje. Vodeni ogled se začne ob 10.30 na najvišji točki (Gradišče – vrh sedežnice), zaključi pa se ob 13.30 pri gostišču Zeleni rob. Cena za odrasle je 6 €, za otroke pa 4 €. V ceno je vključena tudi vstopnina v Preskarjev muzej. Prijave sprejemamo na booking@velikaplanina.si

Jama Veternica privablja obiskovalce v poletnih mesecih, saj v njej še v avgustu najdemo kepe snega. Kepanje je skorja obvezna aktivnost na poti od Zelenega roba proti pastirskem naselju, kjer na levi strani poti najdemo dve jami – Mala in Velika Vetern’ca. Velika planina je planota s kraškimi značilnostmi, zato boste tu našli kar nekaj značilnosti kraškega sveta – tako jame kot vrtače.

UGODNE DRUŽINSKE VOZOVNICE

Na voljo so vam ugodne povratne družinske vozovnice, saj boste zanje odšteli le 40 €. Cena vključuje dve odrasli vozovnici ter do štiri otroke od 6. do 14. leta. Cena že vključuje tako povratno vožnjo z nihalko kot tudi s sedežnico.

Vabljeni na Veliko planino!