Pretekla sobota je bila na Veliki planini v znamenju trniča. Sončno jutro je napovedalo lep dan in prav tako se je tudi zgodilo. Na Veliko planino se je podalo veliko domačih in tujih obiskovalcev, nekateri le na pohod, drugi na voden ogled z lokalnim vodnikom, ogromno obiskovalcev pa se je udeležilo brezplačne delavnice izdelave trniča, ki je pred Preskarjevim muzejem potekala od 11. do 14. ure. 

Prav posebni sir z Velike, Male in Gojške planine izdelujejo le še redki posamezniki. Sonja Koprivšek s kmetije Pr’ Gabršk ter Tatjana Koželj s kmetije Pr’ Španc sta obiskovalcem prikazale, kako se izdela masa ter nato celoten postopek izdelave trniča. Pastirja pa sta v svojih tipičnih pastirskih oblačilih privabila številne tuje pohodnike, ki so z zanimanjem spraševali in si ogledovali »pvajš«, pastirjev plašč, izdelan in lipovega lubja. V notranjosti muzeja so na ogled predmeti, ki jih je pastir nekoč uporabljal za pridelavo skute ter osnovne pripomočke za vsakodnevno uporabo, različna obutev, oblačila ter drugi predmeti iz lesa, ki so jih izdelovali pastirji. 


Trnič, sir hruškaste oblike izhaja z območja Velike planine. Trnič so pastirji nekoč izdelovali v paru. Enega so obdržali zase, drugega pa podelili svoji izvoljenki v znak ljubezni in naklonjenosti. Danes trnič predstavlja dediščino Velike planine, uporablja pa se tudi v kulinariki kot dodatek k jedem.

Ohranjanje kulturne dediščine Velike planine je pomembna naloga, danes pa trnič izdelujejo le še redke pastirice. Želimo si, da bi znanje in tradicijo širili še naprej, zato sedaj že tradicionalno vsako leto pripravljamo praznik trniča in druge dogodek, ki si jih lahko ogledate tudi na naši spletni strani.