Velika planina, še nedolgo nazaj neodkrit biser, je čedalje bolj prepoznavna turistična destinacija, ki jo vsako leto obišče več tujih in domačih gostov. Tako tudi že beležimo nov rekord v številu pripeljanih obiskovalcev z nihalko kot tudi obiskovalcev, ki se na planino odpravijo peš. 

Nihalka, ki že od leta 1964 potnike dnevno pripelje na planino, ponuja čudovit razgled in nepozabno doživetje. Obiskovalce nihalka le v petih minutah popelje v svet pastirjev. Domača kulinarika, preprost način življenja in unikatna arhitektura – vse to in še več Velika planina ponuja. Tako v družbi Velika planina d.o.o., že beležimo nov rekord. Med 1. januarjem in 31. julijem, smo na Veliko planino z nihalko pripeljali že več kot 35.000 potnikov. To je rekordno število potnikov od leta 1996, odkar podatkov beležimo elektronsko. 

Mesec avgust pa že obljublja nov absolutni rekord v mesečnem številu pripeljanih potnikov, ki je bil postavljen leta 2017, ko smo na planino v mesecu avgustu pripeljali 22.000 obiskovalcev. 

Da Veliko planino obišče vsako leto večje število obiskovalcev, dokazuje tudi včerajšnji dan, ko smo z nihalko na planino pripeljali več kot 2200 potnikov, kar je najvišje število pripeljanih potnikov v enem dnevu.  

Vikend bo sončen, planina vabi! 

Mesec avgust nam je naklonil kar nekaj sončnih dni in tudi ta konec tedna ne bo nič drugače. Sončno vreme vabi med pastirje na Veliko planino! Obiščite Preskarjev muzej, ki je odprt vsak dan med 10:00 ob 15.00, ohladite se v jami Veternici, privoščite si domače dobrote pri pastirjih, za kosilo pa se okrepčajte v gostilni Zeleni rob, kjer vam postrežemo domače enolončnice, skutine štruklje, ajdove žgance in druge jedi.

V soboto, 17.8.2019, se nam pridružite na rednem sobotnem vodenem ogledu Velike planine z lokalnimi turističnimi vodniki. Vodenje se prične ob 10:30 na najvišji točki Velike planine (Gradišče – vrh sedežnice).

Nova učna pot – Po stopinjah pastirjev!

Poučna in zanimiva učna pot, ki vas popelje po Veliki planini, ima več vstopnih točk. Ena izmed vstopnih tabel z zemljevidom in točkami na učni poti se nahaja na spodnji postaji nihalke. Na poti, za obhod katere boste potrebovali okoli dve uri hoje, boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na Veliki planini, o šegah in navadah, arhitekturi, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina.

Vsaka od enajstih učnih tabel opisuje eno značilnost Velike planine, in sicer so poimenovane Na vrhu, Pastirjev dan, Arhitektura, Vrtača velikanka, Prisluhni, Kamnita vrata, Rastje, Živali, Pripovedna bitja, Nebeškanje in Vetrnici. Poleg vstopne točke na spodnji postaji nihalke, pa vstopne točke najdete tudi na zgornji postaji nihalke, zgornji postaji sedežnice, na poti na Sv. Primož nad Kamnikom ter v Podvolovljeku. Obiskovalci obisk učne poti prilagodite svojim potrebam in času, ki ga imate na razpolago.

Vabljeni na Veliko planino!