V mesecu avgustu je Velika planina postavila zgodovinski rekord, saj je planino samo v mesecu avgustu z nihalko in peš obiskalo več kot 70.000 obiskovalcev!

Velika planina, ki s svojo slikovito pastirsko vasico, prostranimi pašniki, neokrnjeno naravo in svojo unikatnostjo privablja skozi vse leto, že beleži rekordno število obiskovalcev. Le v mesecu avgustu smo samo z nihalko na Veliko planino prepeljali skoraj 25.000 potnikov, kar je novi absolutni mesečni rekord prepeljanih potnikov na Veliko planino z nihalko. Za družbo Velika planina d.o.o., je to veliko priznanje, ki pa ga ne bi dosegli brez vas, dragi obiskovalci, ki ste nas obiskali, marsikdo od vas pa se vedno znova vrača.

Na praznični dan, 15. avgusta, se je le z nihalko povzpelo na Veliko planino kar 2.200 potnikov, kar je absolutni rekord dnevno pripeljani potnikov. Veseli nas, da unikatno in čudovito planino obišče vse več domačih in tujih obiskovalcev, kar tudi nam daje nov zagon. In trudili se bomo še naprej za zadovoljstvo gostov. Tako smo letos v sodelovanju z občino Kamnik ter Zavodom za turizem šport in kulturo postavili novo učno pot, ki obiskovalce popelje po večih točkah po planoti Velike planine. Z obiskom učne poti Po stopinjah pastirjev obiskovalci izvejo marsikatero zanimivost o naravni in kulturni dediščini Velike planine.

Do današnjega dne beležimo že skoraj 60.000 potnikov prepeljanih z nihalko na Veliko planino, kar je rekordno število glede na enaka obdobja preteklih let. V rekordnem letu 2017, smo  z nihalko v enakem obdobju pripeljali 52780 potnikov. Prav tako pa smo dosegli absolutni mesečni rekord, saj smo v mesecu avgustu že presegli rekorden avgust leta 2017, ko se je na planino z nihalko povzpelo 22.058 obiskovalcev, letos pa jih do današnjega dne beležimo malo manj kot 25.000

Tudi prenovljen Kamp Alpe pod Veliko planino dosegel rekordni obisk!

Kamp Alpe, ki se nahaja ob spodnji postaji nihalke in je postal priljubljena izhodiščna točka za izlet v Kamniško Savinjske Alpe. V letu 2019 kamp Alpe do 31.8.2019 beleži 3.600 nočitev, kar je 1100 nočitev več kot v lanskem letu do konca septembra. Kamp je bil temeljito prenovljen, pred pričetkom nove sezone 2020, pa nas čakajo nove investicije, da bo zadovoljstvo naših gostov še boljše.

Poletna sezona se počasi končuje, mi pa se že pripravljamo na zimsko sezono. Velika planina ponuja mnoge zimske radosti. Poleg smučanja je najbolj priljubljeno tudi nočno sankanje, v lanskem letu smo pričeli z urejanjem smučarskih prog ter z otroškim zimskim parkom.

Pred pričetkom šole mladi pastirji preplavili Veliko planino!

Zadnjo soboto v mesecu avgustu so za izlet v hribe izkoristile predvsem družine, saj se je pred Preskarjevim muzejem odvijal Pastirčkov dan. Pri muzeju je mlade pastirje obiskala maskota, kravica Vel’ka, nato pa so si otroci ogledali Preskarjev muzej, ustvarjali trniče, pastir Peter pa jim je pokazal pastirsko bajto, rezljanje pisav in pastirsko obleko. Izvedeli so, kako so pastirji živeli nekoč, kaj so počeli in kako so pridelovali domače mlečne izdelke.

Obiščite Preskarjev muzej!

Preskarjeva bajta, danes muzej, privablja obiskovalcev v poletnih mesecih na ogled. V notranjost, kjer je bival pastir, so na ogled številni stari predmeti, od ročno rezljanih pisav in pripomočkov za kuho, do predmetov za pridelavo skute in mlečnih izdelkov in pastirska oblačila in obutev. Muzej bo v prvi polovici septembra še odprt in sicer od petka do nedelje, med 10:00 in 15:00.

S 1. septembrom nov vozni red!

Nihalka in sedežnica bosta v septembru obratovali vsak dan. Nihalka od 8:30 – 18:00, vsake pol ure, sedežnica pa od 9:00 – 17:30. Letni vozni red si lahko ogledate na naši spletni strani.