Z veseljem sporočamo novico, da v teh dneh potekajo zaključna dela ter prve testne vožnje nihalke po menjavi nosilnih vrvi, v naslednjih dneh nas čaka tehnični pregled, po prejetem obratovalnem dovoljenju pa bo nihalka na Veliko planino ponovno peljala tudi obiskovalce in ljubitelje planine. 

Po dveh mesecih neobratovanja nihalke, katero smo zaradi menjave nosilnih vrvi zaustavili decembra 2019, z veseljem sporočamo, da smo nosilne vrvi že zamenjali in opravili tudi prve testne vožnje. Čaka nas še nekaj zaključnih del ter tehnični pregled. Po   tehničnem pregledu, ki bo potekal v prihodnjih dneh, s strani Zavoda za gradbeništvo in pridobljenem obratovalnem dovoljenju Ministrstva za infrastrukturo, bo nihalka tudi ponovno pričela obratovati po ustaljenem voznem redu. Pričetek obratovanja nihalke na Veliko planino sporočimo takoj, ko dobimo obratovalno dovoljenje. 

Nihalka na Veliko planino vozi že od leta 1964. Nihalka, ki sprejme 32 potnikov v eno kabino, vozi le 5 minut. Za trajnostni razvoj turizma na Veliki planini je nihalka pomemben del zgodbe, saj kot varčen in ekološki način prevoza omogoča hiter in varen dostop na planino. Kljub neobratovanju nihalke smo v družbi zagotovili alternativni prevoz vsem, ki so za več dnevni oddih najeli katero izmed koč na Veliki planini ter nudili pomoč in podporo pri oskrbovanju koč, prevoz gostov ter prtljage. 


Decembra 2011 je bila v celoti zamenjana strojnica nihalke. Tako je nihalka na Veliko planino z novo strojnico postala še varnejša in učinkovitejša in tudi najsodobnejša v Sloveniji. Velika planina d.o.o. je bila v letu 2014 tudi finalist prestižne nagrade Werner von Siemens, kjer so ocenjevali učinkovitost nihalke po zamenjavi obstoječe strojnice z novo. Glavnina obnove nihalke je z menjavo nosilnih vrvi tako tudi končana. Z novo strojnico in nosilnimi vrvmi je nihalka na Veliko planino še varnejša.


Naj povemo, da v zadnjih letih beležimo velik porast obiskovalcev. Tako smo v letu 2019 z nihalko prevozili rekordno število potnikov vse od leta 1996, od kar elektronsko beležimo podatke, in sicer 73.000. Povprečje prevoženih potnikov v obdobju od leta 1996 do leta 2014 je bilo 40.000 letno.