Je še kaj lepšega kot uživati na svežem gorskem zraku, v neokrnjeni naravi? Obiščite pastirje, oglejte si Preskarjev muzej, poiščite sneg v jami Veternici in si izlet na Veliko planino začinite z kulinarčnimi dobrotami v gostilni Zeleni rob! Sprehodite se po učni poti Po stopinjah pastirjev ali pa planino raziščite čisto po svoje. Pastirji in kravice se vračajo na Veliko planino v soboto, 13. junija. Od petka do nedelje si boste lahko muzej ogledali brezplačno ali pa se podajte na nedeljski brezplačni vodeni ogled po Veliki planini z lokalnim vodnikom!

Izlet na Veliko planini lahko začnete na spodnji postaji nihalke, od kodar vas nihalka v le petih minutah pripelje na planino. Pot nadaljujete s sedežnico do vrha ali se sprehodite peš. Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Preskarjev muzej odpira svoja vrata v petek, 12.6.2020 in bo odprt v poletni sezoni. Odpiralni čas si lahko ogledate na povezavi.

Prihajajoči vikend otvoritev poletne sezone na Veliki planini!

Od petka do nedelje (12.6. – 14.6.2020) si lahko Preskarjev muzej ogledate BREZPLAČNO. Ob nakupu vozovnice za nihalko boste prejeli brezplačno vstopnico za Preskarjev muzej! 

V nedeljo, 14.6.2020 pa vas vabimo na BREZPLAČNI VODENI OGLED Velike planine! Pričetek je ob 10:30 na najvišji točki Velike planine, Gradišče (vrh sedežnice). Ogled zaključimo ob 13:30 pri gostilni Zeleni rob. Skozi pastirsko naselje in na ogled kulturnih in naravnih znamenitosti kot so muzej, kapela Marije Snežne in jama Veternica vas bo popeljal lokalni vodnik. Predhodne najave sprejemamo na booking@velikaplanina.si


Še nekaj dni nas loči do prihoda pastirjev in kravic na Veliko planino. V soboto, 13.6.2020, bo že zaslišati žvenketanje kravjega zvonca in veselje pastirjev. In tako se bo pričela pašna sezona na Veliki planini.

Okusite domače dobrote!

Gostilna Zeleni rob vabi na domače dobrote, ki jih pripravlja naš oskrbnik in kuhar Matjaž. Vedno vas postrežemo s slastnimi rebrci, sladkimi skutinimi štruklji, ajdovo kašo z jurčki, kuhano klobaso, kislim zeljem in ajdovimi žganci. Se vam že cedijo sline? Vabljeni na Zeleni rob, ki bo v mesecu juniju odprt od srede do nedelje, med 9:00 in 17:00. 

Vabimo vas, da rezervirate večdnevni oddih na Veliki planini!

 Ponovno lahko najamete kočo na planini in uživate v planinskem svetu. Prostih terminov je še nekaj, zato vas vabimo, da nam pišete in rezervirate poletni termin. Že kmalu, čez teden dni, bodo pastirske koče spet naselili pastirji. Iz koč bo zadišalo po svežem siru, kislem mleku in ajdovih žgancev. Če si želite doživeti oddih v družbi pastirjev, kravic in na svežem gorskem zraku, rezervirajte kočo na Veliki planini!