Veliki šmaren in dogajanje na Veliki planini!

Nedeljski praznik bo postregel z lepim in sončnim vremenom! Maša v kapeli Marije Snežne bo ob 13. uri.

Veliki šmaren oziroma Marijino vnebovzetje praznujemo 15. avgusta. Praznični dan bo sončen, temperature bodo visoke v dolino, a prijetnejše na planini in nedelja bo odličen dan za izlet v hribe. Maša v kapeli Marije Snežne, ki se rahlo dviga nad pastirskim naseljem, bo ob 13. uri. 

Pod žičnico diši po jedeh iz žara!

Vabljeni, da se osvežite v dolini Kamniške Bistrice. Letni vrt gostilne Pod žičnico se nahaja v naravni senci divjega kostanja, na ležalnikih se sprostite in ohladite ob hladnih napitkih ter okusnih jedeh iz žara. Žar jedi strežemo vsak vsak dan od 10. do 18. ure.

Aktivni in ugodni izlet za družine

Družinam so na voljo ugodne vozovnice za nihalko in sedežnico, saj se lahko dva odrasla ter do štirje otroci na Veliko planino pripeljejo za le 40€. Vožnja z nihalko je posebno doživetje, saj le v petih minutah premaga skoraj 1000 metrov nadmorske višine.

V gostilno Zeleni rob na odlične domače dobrote!

Gostilna Zeleni rob se nahaja na Traticah in ima čudovit razgled v dolino in na sosednje vršace. Ob domačih jedeh na žlico, sladkih skutinih štrukljih in drugih dobrotah se lahko okrepčate vsak dan!

Vabljeni v Preskarjev muzej!

Muzej se nahaja v pastirskem naselju in je odprt vsak dan v času pašne sezone na Veliki planini. Prepoznavna je že njegova zunanjost, saj se kot majhna, siva pastirska bajta nahaja v kamnitem odseku v naselju.

Koča, ki je prej stala na tem mestu je bila malo pred koncem druge vojne požgana, Preskarjev Andrej pa je v poletju leta 1945 na pogorišču postavil današnjo kočo v prvotni ovalni obliki, kot jo je imela bajta pred vojno. Danes je to tako edina koča, ki s svojo obliko, majhnostjo ter skromno opremljeno notranjostjo izstopa med ostalimi pastirskimi stanovi.

Med drugim se v muzeju nahaja tudi primerek trniča –  poseben sir poznan za območje Velike planine.

  • Muzej je odprt v času pašne sezone od 25.6.2021 do sredine septembra. 
  • Vstopnina v muzej za odrasle je 3,00€, za otroke pa 1,5€.