Dan trniča, sira z Velike planine, bomo tokrat praznovali v nedeljo, 6. avgusta, od 11. ure do 14. ure pred Preskarjevim muzejem. Spoznali boste postopek izdelave mase in oblikovanje sira, pri katerih jedeh trnič uporabljamo, svojega pa boste lahko izdelali tudi sami.

V gostilni Zeleni rob ter v Sladkem kotu ga boste lahko tudi poskusili, saj za vas pripravljajo jedi s trničem.

Vabljeni, da spoznate kaj je sir trnič, kako se uporablja ter kako ga izdelujemo. 


Trnič – velikoplaninski sir, ki nosi ljubezensko zgodbo!

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.


Foto: Mitja Kobal

Preskarjev muzej se nahaja v osrčju pastirskega naselja. Dostop je možen z nihalko ali pa peš iz enega izmed parkirišč.