Vsako pomlad, ko se sneg stopi in narava prebudi, se Velika planina odene v nežne odtenke vijolične. Razlog za to čudovito preobrazbo pašnikov so spomladanski žafrani, ki s svojim cvetenjem ustvarijo eno izmed najlepših naravnih doživetij v Sloveniji.

Vsi obiskovalci lepo vabljeni, da obiščete Veliko planino in se sprehodite med prostranimi pašniki, ki jih barva vijolični žafran. Vendar z občudovanjem te naravne lepote prihaja tudi odgovornost.

V zgodnjih jutranjih urah, ko se rosa še lesketa na cvetovih, Velika planina zaživi v polnem sijaju in ponuja mir in tišino. Zgodnji obiski ne le zagotavljajo bolj osebno izkušnjo, ampak tudi pripomorejo k razpršitvi obiska čez cel dan, kar zmanjšuje vpliv na občutljivo alpsko okolje. Obiskovalce vabimo, da Veliko planino obiščejo med tednom, če le lahko, ko je obisk manjši in naravno okolje manj obremenjeno.

Da bi ohranili planino in njeno naravno lepoto za prihodnje generacije, obiskovalce prosimo, da po planini hodijo le po utrjenih poteh in cvetoče pašnike opazujejo z urejenih poti, ki so prepredene po celotnem območju planine. Vsak korak izven poti lahko pusti trajne posledice na rastlinju in moti krhko ravnotežje tega ekosistema. Prav tako cvetja ne trgamo, smeti pa odnesimo s seboj v dolino.

Za lažji dostop do Velike planine priporočamo uporabo nihalke in nove sedežnice v zgodnejših urah, ki obiskovalce hitro in udobno pripeljeta do samega vrha Velike planine. Nihalka in sedežnica obratujeta vsak dan po rednem voznem redu. V primeru večjega obiska pa obratujeta ves čas, neprekinjeno.

V kolikor se na Veliko planino odpravljate s smeri Podlom – Kranjski rak, si preberite navodila na povezavi. V času, ko uporabljamo google maps navigacijo bodimo še posebej pozorni tudi na prometno signalizacijo, ki nas opozarja, kje je vožnja dovoljenja, kje je dovoljeno pakiranje ter upoštevajmo navodila rediteljev.

Velika planina je pomladi privlačna zaradi njenih naravnih lepot in cvetočih žafranov, njeno srce pa je kulturna dediščina pastirske tradicije. Obisk ni le priložnost za občudovanje naravne lepote, ampak tudi za učenje o pomenu ohranjanja tradicije in narave. Vabimo vas, da se sprehodite po učni poti Po stopinjah pastirjev, ki je dolga okoli 6 kilometrov in vam za pohod vzame okoli 3 ure časa. Pot vas bo popeljala tudi po Mali in Gojški planini. Sprehodite se skozi čas in se poučite o pastirskem načinu življenja, pastirskih običajih ter flori in favni velikoplaninskega območja. Ob poti so postavljene informativne table, ki podajajo zgodbe, znanje in skrivnosti. Na poti obiščite tudi kraško jamo Vetrnice, ki se nahaja v neposredni bližini pastirskega naselja.

Vabimo vas, da se nam pridružite v tej čarobni pomladni simfoniji barv na Veliki planini, a hkrati vas prosimo, da spoštujete naravo, ki nam omogoča tako doživetje. Skupaj lahko zagotovimo, da bodo žafrani na Veliki planini še naprej razveseljevali obiskovalce.