Prijeten sprehod na svežem zraku med iglavci in pašniki

Velika planina ponuja številne možnosti za sprehode ter daljše pohode, ki jih po želji združite z ogledom naravnih ter etnoloških zanimivosti planine. Sprehodite se po prostranih pašnikih, poskusite odlične domače kulinarične dobrote, poiščite sneg v jami Vetern’ca ter si oglejte Preskarjev muzej v osrčju pastirskega naselja. Naužijte se svežega gorskega zraka! Od zgornje postaje nihalke do gostilne Zeleni rob vas čaka 30 minut dolga, lahko pot, ki se počasi vzpenja. Do gostilne Zeleni rob ali do vrha (Gradišče) se lahko zapeljete tudi z novo šestsedežnico, nato sprehodite še 15 minut do pastirske vasice, kjer vas čakajo pastirji in naravne ter kulturne zanimivosti.

Velika planina je kraj, kjer se srečata naravna in kulturna dediščina ter tradicija pašništva. Še preden planina ponovno zaživi s prihodom pastirjev in živine, se pašniki odenejo v vijolične žafrane in je pomladna kulisa Velike planine dih jemajoča. Da bodo v čudovitih pogledih obi obisku planine uživali vsi obiskovalci vas prosimo, da ne hodite po cvetočih pašnikih in žafrane opazujete le s poti. Na planini velja, da hodimo le po utrjenih poteh, cvetlic ne trgamo in jih občudujemo le z očmi.

 

 

Ob spodnji postaji nihalke v Kamniški Bistrici vas čaka veliko, brezplačno parkirišče. Ko parkirate vozilo, kupite na blagajni vozovnice ter se na planino popeljete z nihalko. Od zgornje postaje nihalke lahko pot nadaljujete peš (45 – 55 minut hoje do pastirskega naselja) ali pa z novo šestsedežnico, ki vas popelje do vrha Velike planine (Gradišče, 1666m). Od vrha do pastirskega naselja boste potrebovali 10 – 15 minut hoje. Na poti boste uživali v čudovitih razgledih na pastirsko vasico in okoliško hribovje. Po planini so razvejane številne peš poti, ki so primerne tudi za manj kondicijsko pripravljene pohodnike. Obiščite učno pot Po stopinjah pastirjev in spoznajte skrivnosti in tradicijo Velike planine ter življenje pastirjev nekoč in danes.