Velika planina, pašna planota, se v zimskih mesecih preobleče v belo zimsko odejo in tako privablja številne ljubitelje zimskih športnih aktivnosti. V primeru zadostne količine snega urejamo tudi tekaške proge čez pastirsko naselje na Veliki planino pa vse do Male planine. Proge so odprte le v primeru zadostne količine snega! Pred prihodom preverite stanje na 01/8327 258.

Vabljeni vsi ljubitelji zimskih aktivnosti, ostale sprehajalce pa pozivamo, da hodite ob tekaških progah ter prog ne uničujete.

 

10 PRAVIL ZA TEKAČE NA SMUČEH:

 1. Vsak tekač na smučeh se mora obnašati tako, da nikogar ne ogroža ali poškoduje.
 2. Potrebno je upoštevati markacije in opozorilne znake, na tekaških progah pa je potrebno teči v navedeni smeri.
 3. Po dvojnih in večsteznih stezah je potrebno teči po desni stezi. Tekači na smučeh v skupini morajo teči po desni stezi drug za drugim.
 4. Prehitevanje je dovoljeno desno ali levo po prosti stezi ali izven steze. Prednjemu tekaču ni potrebno zapuščati steze, mora pa se umakniti, če meni, da to lahko stori brez nevarnosti.
 5. Pri srečanjih se mora vsak tekač umikati proti desni.
 6. Takrat, ko prehitevamo ali pa nas prehiteva drug smučar, moramo držati palice tesno ob telesu.
 7. Vsak tekač mora predvsem na strmih stezah prilagoditi svojo hitrost in gibanje znanju, pogojem na terenu, gostoti prometa in vidljivosti. Prav tako mora vzdrževati zadostno varnostno razdaljo do tekača pred sabo. Če je treba, se mora vreči tudi na tla, če lahko na ta način prepreči trčenje.
 8. Kdor obstane, naj stopi iz tekaške steze. Tekač, ki je padel, naj čimprej zapusti tekaško stezo.
 9. Pri nesrečah je vsakdo dolžan priskočiti na pomoč.
 10. Vsakdo, bodisi očividec ali udeleženec nesreče, mora, ne glede na to, ali je za nesrečo kriv ali ne, pri nesreči dati svoje osebne podatke.

Uporaba prog je za vse ljubitelje teka na smučeh brezplačna!

Informacije:

 • 01/8327 258
 • info@velikaplanina.si