Trnič – velikoplaninski sir, ki nosi ljubezensko zgodbo!

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

 

Simbol ljubezni

Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom. Trniče so vedno izdelovali v paru. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Druge tipične jedi

Na planini se v poletnih mesecih lahko okrepčate s pravo pastirsko malico – kislim mlekom in žganci. Poleg tega vam pastirji ob obisku naselja z veseljem postrežejo tudi z domačim sirom ali drugimi mlečnimi dobrotami.

Po odličnih enolončnicah in sirovih štrukljih je poznana gostilna Zeleni Rob na Veliki planini. Postregli vam bodo z domačimi klobasami, kislim zeljem, ajdovimi žganci, sladkimi štruklji, pečenimi rebri in drugimi dobrotami.