Trnič – velikoplaninski sir, ki nosi ljubezensko zgodbo!

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem. Na dan trniča, 29. julija, boste trnič lahko okusili tudi v gostišču Zeleni rob, kjer bodo pripravili trničevo pannacotto na ješprenčkovi solati ter gobovo juho s trničem.

Simbol ljubezni

Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.

Trniče so vedno izdelovali v paru. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Druge tipične jedi

Na planini se v poletnih mesecih lahko okrepčate s pravo pastirsko malico – kislim mlekom in žganci. Poleg tega vam pastirji ob obisku naselja z veseljem postrežejo tudi z domačim sirom ali drugimi mlečnimi dobrotami.

Okus domačih dobrot vas bo še dolgo spominjal na obisk planine,… na voljo so vam številne okusne jedi (jota, ričet, golaž, pečenica s kislim zeljem, kranjskaklobasa, ajdovi žganci)

Po odličnih enolončnicah in sirovih štrukljih je poznana gostilna Zeleni Rob na Veliki planini