Vodeni ogledi Velike planine

Za večje in manjše organizirane skupine ter zaključene družbe smo pripravili vodene izlete po Veliki planini s poudarkom na spoznavanju pastirske tradicije. Izlete organiziramo v poletni in zimski sezoni, ko pastirsko vasico odene debela snežna odeja, hoja med idilo koč pa je pravljično doživetje.

Program vodenega ogleda

 • 8.45 – Prihod in srečanje z vodnikom pri spodnji postaji nihalke
 • 9.00 – Odhod nihalko na planino in hoja do pastirskega naselja (45 – 50 minut)
 • 10.00 – 12.30 – Voden ogled (Pastirsko naselje, Preskarjev muzej, kapela Marije Snežne, jama Vetrnica)
 • 13.00 – čas za malico / kosilo / prosti čas
 • 14.15 – Odhod iz Zelenega roba do zgornje postaje nihalke
 • 15.00 – Odhod v dolino

Za pripravo ponudbe nam pišite na prodaja@velikaplanina.si. 

Cenik vozovnic si lahko ogledate tukaj.

 

Dodatna ponudba, ki jo je možno vključiti v vodeni ogled z lokalnim vodnikom:

 • Ogled doline Kamniške Bistrice
 • Kosilo v gostilni Zeleni rob
 • Prikaz izdelave sira trniča
 • Pastirska malica pri Gradišekovih (le v času poletne sezone, od predvidoma sredine junija do sredine septembra)
 • Zeliščarske delavnice

OGLED DOLINE KAMNIŠKE BISTRICE

Po zaključenem vodenem ogledu Velike planine, se podate z vodnikom še do najbolj zanimivih kotičkov v dolini Kamniške Bistrice. Ogledali si boste sotesko Predaselj. Reka Kamniška Bistrica je skozi tisočletja izdolbla ozek prehod, globok ponekod tudi 35 metrov,  imenovan Predaselj. V njem je zagozdena velika skala, čez katero je speljana steza. Po krajši umiritvi se voda spet razigra v manjših koritih Malega Predaslja, ki pa je bistveno krajši in nižji. Tudi tu se je med stenami ustavila skala, ki prav tako ustvarja naravni most. Od soteske se boste odpeljali še do izvira Kamniške Bistrice, kjer izvira ena najčistejših rek v Sloveniji.

DELAVNICA SPOZNAVANJA ZDRAVILNIH RASTLIN IN NJIHOVE UPORABE

Od najvišje točke Velike planine (Gradišče, 1666 m) se boste z zeliščarko sprehodili po Veliki planini In si v naravi ogledali in prepoznavali zdravilne rastline. Poudarek delavnice je na trajnostnem nabiranju rastlin in spoštovanju do narave. Delavnica zajema tudi napotke o sušenju in shranjevanju zdravilnih zelišč ter o prednostih uporabe divjih rastlin, zelišč in drugih “plevelov” izpred domačega praga. Rastlin ne bomo nabirali temveč si jih bomo ogledali in spoznali, katere so zdravilne ter kako jih uporabimo.

Poleg osnovne 2-urne delavnice je možno dodati tudi delavnico s prikazom priprave različnih zdravilnih pripravkov – vodni izvlečki, sirupi, cela zelišča, zelišča v prahu, tinkture, macerati, zeliščni kisi in vaporiziranje suhih zelišč.

PRIKAZ IZDELAVE SIRA TRNIČA

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

KOSILO V GOSTILNI ZELENI ROB

Gostilna Zeleni rob je edina gostilna na Veliki planini. S terase se odpira čudovit razgled na okoliške vršace in ljubljansko kotlino. Nudijo domače jedi kot so enolončnice, klobasa s kislim zeljem in ajdovimi žganci, golaž ter odlične sladke skutine štruklje. Za skupine imamo pripravljene posebne menije.

PASTIRSKA MALICA

V pastirskem naselju, Pri Gradišekovih, boste dobili odlično kislo mleko in ajdove žgance, domač sir in hrustljav domači kruh! Za večje skupine so obvezne rezervacije.

Informacije in rezervacije