Zadnji avgustovski konec tedna, tik pred začetkom šole, izkoristite za izlet na Veliko planino. Vreme bo sončno in kot nalašč za izlet v hribe. Prav ta konec tedna se bo veliko dogajalo tudi na Veliki planini! V soboto, 31. avgusta, vas vabimo na Pastirčkov dan pred Preskarjev muzej ali na vodeni ogled Velike planine z lokalnim vodnikom, ki bo še zadnji v letošnji sezoni. 

Sobotni dan bo namenjen mladim pastirjem. Pripravljamo Pastirčkov dan, ki se bo začel ob 10.30 pred Preskarjevim muzejem. Obiskali bomo pastirje, spoznali sir trnič, si ogledali muzej in spoznavali druge zanimive zgodbe in posebnosti Velike planine. Vabimo pa vas tudi na vodeni ogled Velike planine, ki se bo v soboto, 31. avgusta, začel ob 10.30 na najvišji točki Velike planine, na Gradišču. Med sprehodom si lahko ogledate pastirsko naselje s kapelo Marije Snežne in Preskarjevim muzejem ter nekaterimi naravnimi posebnostmi planine, kot je jama Veternica. Za prijetno osvežitev vas bodo v jami tudi v najbolj vročih poletnih mesecih pričakale majhne zaplate snega.
Ogled se začne na najvišji točki Velike planine (Gradišče – zgornja postaja sedežnice) ob 10.30, zaključi pa se ob 13.30 na Zelenem robu, kjer se lahko okrepčate s pravo planinsko malico, kupite kakšen spominek ali pa se spočijete ob razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe.

Če bi konec tedna radi preživeli v dolini Kamniške Bistrice, pa vas vabimo v Kamp Alpe. Na voljo so prostori za šotore, avtodome in alpske hišice, v bližini kampa pa je osvežujoča Kamniška Bistrica ter številna izhodišča za izlet v Kamniško-Savinjske Alpe.

Nihalka v avgustu od ponedeljka do četrtka obratuje od 8.30 do 18.00  ter od 8.30 do 20.00 med vikendi. Prav tako vsak dan obratuje tudi sedežnica, in sicer od 9.00 do 17.30.

Od 1. septembra bo nihalka vozila vsak dan v tednu od 8.30 do 18.00 (vsake pol ure), sedežnica pa od 9.00 do 17.30.

Podajte se na učno pot Po stopinjah pastirjev

Poučna in zanimiva učna pot, ki vas popelje po Veliki planini, ima več vstopnih točk. Ena izmed vstopnih tabel z zemljevidom in točkami na učni poti je na spodnji postaji nihalke. Na poti, za obhod katere boste potrebovali približno dve uri hoje, boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na Veliki planini, o šegah in navadah, arhitekturi, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina. Več o učni poti si lahko ogledate na naši spletni strani.

Aktiven in ugoden izlet za družine

Družinam so na voljo ugodne vozovnice za nihalko in sedežnico, saj se lahko dva odrasla ter do štirje otroci na Veliko planino pripeljejo za le 40 EUR. Vožnja z nihalko je posebno doživetje, saj le v petih minutah premaga skoraj 1000 metrov nadmorske višine.

V gostilno Zeleni rob na odlične domače dobrote!

Gostilna Zeleni rob je na Traticah in ima čudovit razgled v dolino in na sosednje vršace. Ob domačih jedeh na žlico, sladkih skutinih štrukljih in drugih dobrotah se lahko okrepčate vsak dan med 8. in 20. uro.

Spremljajte nas na naših družabnih omrežjih in na naši spletni strani, kjer redno objavljamo aktualne dogodke!

Na Instagramu delite z nami svoje fotografije, ki jih bomo z veseljem objavili!