Ker v poletni sezoni dvosedežnica Šimnovec ne obratuje več zaradi gradnje nove, sodobne, ekološke in varnejše 6 sedežnice smo vam pripravili nekaj nasvetov, da se boste na Veliko planino odpravili pripravljeni in boste seznanjeni z vsemi informacijami.

NIHALKA

Nihalka na Veliko planino vozi iz Kamniške Bistrice. Parkirišče v Kamniški Bistrici je brezplačno in je odprto 24/7. Nihalka obratuje po objavljenem voznem redu, od jutra pa do poznih popoldanskih ur. Obratuje vsake pol ure, od 1. oktobra dalje pa velja nov vozni red in nihalka vozi manj pogosto. V primeru večjega obiska, nihalka obratuje tudi izven rednih voženj. Vozovnice lahko kupite na blagajni nihalke ali preko spleta. Cenik nihalke si lahko ogledate TUKAJ. Ko se vzpnemo z nihalko do zgornje postaje, se nahajamo na višini 1412 m. Pred obiskom Velike planine preverite vremenske razmere. V poletnih mesecih vsem svetujem, da se na planino odpravite v jutranjih urah, saj so v popoldanskih urah pogosta poslabšanja vremena (popoldanske nevihte). Pred prihodom preverite vremenske razmere.

VZPON OD ZGORNJE POSTAJE NIHALKE DO GOSTILNE ZELENI ROB

Ker sedežnica od 24.5.2023 dalje ne obratuje zaradi gradnje nove sedežnice, se boste morali od nihalke do gostilne Zeleni rob povzpeti peš. Čaka vas rahel vzpon, približno 30 – 40 minut hoje. Od nihalke pot nadaljujete naravnost po makedamski poti. Ko pridete do vznožja smučišča lahko pot nadaljujete naprej po makedamski poti (položnejša, malenkost daljša pot) ali pa se povzpnete po smučišču (bolj strma pot). Gostilna Zeleni rob se nahaja na 1612m nadmorske višine, tako da boste na tej poti premagali 200 metrov nadmorske višine. Pot je primerna tudi za manj kondicijsko pripravljene. Vsekakor pa je obvezna primerna pohodna obutev ter vremenu primerna oblačila. Na planini je lahko veliko hladneje kot v dolini, predvsem bodite pazljivi v jesenskih mesecih.

NADOMESTNI PREVOZ S KOMBIJEM OD ZGORNJE POSTAJE NIHALKE DO GOSTILNE ZELENI ROB

Vsem obiskovalcem je na voljo nadomestni prevoz s kombiji od zgornje postaje nihalke do gostilne Zeleni rob. Priporočljiva je rezervacija prevoza vnaprej. Vse pomembne informacije so na voljo na POVEZAVI.

POT OD GOSTILNE ZELENI ROB DO PASTIRSKEGA NASELJA

Ko se nahajate pri gostilni Zeleni rob vas čaka še 10 – 15 minut nezahtevne hoje do pastirskega naselja. Pot je položna, na koncu se v naselje pot rahlo spusti. Po Veliki planini so razvejane številne peš poti, vse do Male, Gojške in Stolniške planine. Kaj si lahko ogledate v naselju si oglejte na povezavi. Pot na google mapsu od zgornje postaje nihalke do gostilne Zeleni rob si lahko ogledate tukaj.

HRANA IN PIJAČA

Na Veliki planini se lahko okrepčate vse dni v letu. Celo leto so odprta gostilna Zeleni rob ter domovi na Mali planini, v poletnih mesecih pa vas s pastirsko malico postrežejo tudi pri pastirjih. Ko se odpravljate v hribe v poletnih dneh imejte s seboj predvsem dovolj tekočine, sončno kremo in pokrivalo. Prav tako svetujemo, da se v hribe in planine odpravljate zjutraj, saj so v popoldanskih urah pogoste popoldanske plohe, tudi možnost neviht. Vremensko napoved si lahko ogledate tukaj.