Z mesecem junijem se prične poletna sezona in z njo tudi prihod pastirjev in kravic na Veliko planino.  Krav’ce in pastirji na Veliko planino prihajajo v soboto, 11. junija. V soboto se bo odvila že druga delavnica Spoznavanja zdravilnih zelišč in njihove uporabe, v nedeljo pa lepo vabljeni na vodeni ogled po učni Poti po stopinjah pastirjev

Prva nihalka vas na planino popelje že ob 8:00, vozi vsake pol ure, zadnja nihalka v dolino je ob 18. uri.
Preskarjev muzej odpira svoja vrata v petek, 9. junija in bo odprt v mesecu juniju od petka do nedelje, med 10. in 15. uro.

Pred obiskom Velike planine si vse podrobne informacije oglejte na povezavi

DELAVNICA SPOZNAVANJA ZDRAVILNIH ZELIŠČ IN NJIHOVE UPORABE V SOBOTO, 11. JUNIJA 2023

Poudarek delavnice bo na trajnostnem nabiranju rastlin in spoštovanju do narave. Delavnica bo zajemala tudi napotke o sušenju in shranjevanju zdravilnih zelišč ter o prednostih uporabe divjih rastlin, zelišč in drugih “plevelov” izpred domačega praga. Od zgornje postaje nas bo pot vodila navzgor, zato bodite primerno opremljeni. 

Predhodne prijave do 8.6.2023 ali do zapolnitve mest sprejemamo na booking@velikaplanina.si.
Kotizacija dogodka se plača po predračunu, zato ob prijavi navedite: št. oseb, ime, priimek ter naslov Vse informacije si oglejte na povezavi

VODENI OGLED PO UČNI POTI PO STOPINJAH PASTIRJEV

Pred štirimi leti je Veliko planino popestrila nova učna pot, ki vas popelje po Veliki, Mali in Gojški planini in vam predstavi življenje pastirjev nekoč in danes, naravne in kulturne znamenitosti ter šege in navade z Velike planine. In tokrat boste učno pot lahko obiskali skupaj z lokalnim turističnim vodnikom. Vodeni ogled bo v nedeljo, 11.6.2023, začel pa se bo na vstopni točki na spodnji postaji nihalke na Veliko planino.

Na poti boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na Veliki planini, o šegah in navadah, arhitekturi, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina. Velika planina poleg pastirskega naselja skriva še marsikatero manj poznano znamenitost, zato nas bo krožna pot vodila tudi na Malo in Gojško planino.

Več informacij si oglejte na povezavi.

V pastirski vasici svoja vrata odpirajo tudi pastirski stanovi. Pri Gradišekovih vas bodo s kislim mlekom, ajdovimi žganci, sirom in drugimi domačimi dobrotami postregli vsak dan, od sobote 11.6. dalje. 

Vsak dan je odprta tudi gostilna Zeleni rob, kjer nudijo jedi na žlico, skutine štruklje, klobaso, kislo zelje, ajdove žgance in druge planinske dobrote.

Vabljeni na Veliko planino!