
- Ta dogodek je minil.
Dan trniča na Veliki planini
6. avgusta @ 11:00 - 14:00
Brezplačno
V soboto bomo pred Preskarjevim muzejem že tradicionalno obeležili praznik trniča!
Dan trniča, sira z Velike planine, bomo tokrat praznovali v soboto, 6. avgusta, od 11. ure do 14. ure pred Preskarjevim muzejem. Spoznali boste postopek izdelave mase in oblikovanje sira, pri katerih jedeh trnič uporabljamo, svojega pa boste lahko izdelali tudi sami. Za okusne jedi s trničem bodo poskrbeli v gostilni Zeleni rob.
Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.