Zanimivosti v dolini Kamniške Bistrice

Izvir reke Kamniške Bistrice

Reka Kamniška Bistrica izvira na treh koncih, najbolj poznan pa je vsekakor njen glavni izvir, ki se nahaja na koncu soteske kamniške Bistrice. Voda priteče na dan izpod skal, poraslih z mahom, nato pa se za kratek čas ustavi v umetnem jezeru. Predvsem v vročih mesecih jezero predstavlja prijetno osvežitev vsem, ki radi posedijo v bližini izvira.

Soteska Predaselj

Soteski Veliki in Mali Predaselj predstavljata najožji del struge Kamniške Bistrice, nahajata pa se slab kilometer pred Domom v Kamniški Bistrici. Nekajminutni sprehod ob soteski vam že odpre čudovit razgled na strugo reke ter kristalno čisto Kamniško Bistrico. Veliki Predaselj meri na najglobjem delu 30 m, Mali Predaselj pa 15 m.

Plečnikov dvorec

Dvorec se nahaja le nekaj sto metrov od izvira Kamniške Bistrice. Postavljen je bil po naročilu tedanjega kraljevega dvora, njegovo prvotno ime pa je Lovska koča kralja Aleksandra. Načrte zanj je leta 1932 izdelal arhitekt Jože Plečnik, ki je s preprosto zunanjostjo ter bolj bogato notranjostjo dvorec želel vključiti v naravno okolje samega kraja. Dvorec je za ogled notranjosti zaprt, lahko pa si ga ogledate od zunaj.

Spominski park

Slab kilometer od Doma v Kamniški Bistrici se nahaja spominski park, kjer so zbrane spominske plošče vseh ponesrečencev v Kamniško-Savinjskih Alpah. Park je nastal v 70-ih letih prejšnjega stoletja na pobudo Planinskega društva Kamnik, ki je danes tudi skrbnik parka.

Slap Orglice

Slap velja za enega izmed najlepših slapov v dolini Kamniške Bistrice. Ime naj bi dobil po orlih, ki imajo v dolini Kamniške Bele svoja gnezda. Po pripovedovanju drugih, pa naj bi  v času velike vode slap šumel, kot bi nekdo igral orglice. Slap je visok okrog 30 m, dostop do njega pa je iz Predbele, kjer je izhodišče za Ojstrico.