Dan trniča, sira z Velike planine, bomo tokrat praznovali v soboto, 3. avgusta, od 11. ure dalje pred Preskarjevim muzejem. Spoznali boste postopek izdelave mase in oblikovanje sira, pri katerih jedeh trnič uporabljamo, svojega pa boste lahko izdelali tudi sami. Za okuse jedi s trničem bodo poskrbeli v gostilni Zeleni rob.

Trnič, sir z Velike planine, ki nosi ljubezensko zgodbo, so pastirji izdelovali v 19. in 20. stoletju. Danes tradicijo ohranjajo le še redki posamezniki, pastirji in pastirice. Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Po izročilu so pastirji ob koncu paše kot dokaz zvestobe in ljubezni trnič podarjali svojim izbrankam in dekletom. Enega so obdržali zase, drugega pa podarili izvoljenki. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem. Na dan trniča, 3. avgusta, boste v gostilni Zeleni rob jedi s trničem tudi okusili, in sicer bodo postregli z gobovo juho ali rižoto s trničem.  

Dan trniča bo potekal pred Preskarjevim muzejem od 11. do 14. ure. Medtem si boste lahko ogledali, kako poteka izdelava trniča, ter si svojega izdelali tudi sami.

Trnič in njegovo zgodbo lahko vidite in slišite vsak dan v Preskarjevem muzeju, ki je za obiskovalce odprt v času pašne sezone od 10. do 15. ure.

Praznik Marije Snežne

Praznik Marije Snežne je krščanski praznik, ki se obhaja 5. avgusta v spomin na posvetitev največje Marijine cerkve oz. bazilike. Tako bo v ponedeljek, 5. avgusta, maša v kapeli Marije Snežne ob 11. uri. 

Sobotni vodeni ogledi Velike planine

Vsako soboto vas do konec avgusta vabimo, da si Veliko planino ogledate z lokalnim vodnikom. Vodeni ogledi so namenjeni tako domačim kot tujim gostom. Ogled začnemo ob 10.30 na najvišji točki Velike planine, Gradišče (1666 m), zaključimo pa ob 13.30 pri gostilni Zeleni rob, kjer boste imeli še dovolj časa za kosilo, nakup spominkov ali pa še samostojni ogled in sprehod po planini.

Vabljeni na Veliko planino!