Sobotni praznik bo postregel z lepim in sončnim vremenom! Vikend bo primeren za skok v planine. Na Veliki šmaren bo maša v kapeli Marije Snežne ob 13. uri, Prva nihalka bo v soboto obiskovalce peljala na planino že ob 8. uri zjutraj, sedežnica bo vozila od 8:15 – 18:00.  V kolikor bi konec tedna radi preživeli v dolini Kamniške Bistrice, pa vas vabimo v Kamp Alpe. Na voljo so prostori za šotore, avtodomove in alpske hišice, v bližini kampa pa se nahaja osvežujoča Kamniška Bistrica ter številna izhodišča za izlet v Kamniško Savinjske Alpe.

Aktivni in ugodni izlet za družine

Družinam so na voljo ugodne vozovnice za nihalko in sedežnico, saj se lahko dva odrasla ter do štirje otroci na Veliko planino pripeljejo za le 40€. Vožnja z nihalko je posebno doživetje, saj le v petih minutah premaga skoraj 1000 metrov nadmorske višine.

V soboto, 15.8.2020, spremenjen vozni red nihalke in sedežnice

Nihalka bo vozila od 8:00 – 20:00, sedežnica od 8:15 – 18:00. Blagajna nihalke odprta od 7:30 – 20:00. Preostale dni nihalka in sedežnica obratujeta po ustaljenem voznem redu.

Vse, ki se na Veliko planino odpravljate z avtomobilom in boste parkirali na enem izmed parkirišč iz smeri Kranjski Rak proti Veliki in Mali planini prosimo, da se držite režima parkiranja ter navodil rediteljev ter tako omogočite dovolj parkirnih mest ter prevozno cesto v primeru vožnje intervencijskih vozil.

V gostilno Zeleni rob na odlične domače dobrote!

Gostilna Zeleni rob se nahaja na Traticah in ima čudovit razgled v dolino in na sosednje vršace. Ob domačih jedeh na žlico, sladkih skutinih in orehovih štrukljih ter drugih dobrotah se lahko okrepčate med 9:00 in 20:00.

Obiščite Preskarjev muzej na Veliki planini!

Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Danes v Preskarjevi bajti najdemo muzej, vsak dan v poletni sezoni pa nam kustosinja pove marsikaj zanimivega o življenju pastirjev ter o zgodovini in sedanjosti Velike planine. Preskarjeva bajta ima dva prostora. V njenem jedru je pastirjevo bivališče, okoli njega pa lopa za živino. V pastirskem muzeju danes najdete predmete, ki so jih nekoč uporabljali pastirji za pridelavo masla, skute, sira ter drugih domačih izdelkov. Ogledate si lahko tudi sir trnič ter pisave, lesene deščice, s katerimi so na ta sir odtisnili unikatne vzorčke.

Veliki šmaren in maša v kapeli Marije Snežne

Veliki šmaren oziroma Marijino vnebovzetje praznujemo 15. avgusta. Praznični dan bo sončen in sobota bo odličen dan za izlet v hribe. Maša v kapeli Marije Snežne, ki se rahlo dviga nad pastirskim naseljem, bo v soboto, 15.8.2020, ob 13. uri. Vse informacije glede maše in preventivnih ukrepov NIJZ lahko pridobite na župnijskem uradu Stranje, kateri organizira mašo.

Vabljeni na Veliko planino!

Vse novice si lahko ogledate na naši spletni strani.

Sledite nam na naših družabnih omrežjih, objavite svojo fotografijo s potepanja po Veliki planini in z veseljem jo bomo delili!