PD Bajtar vas že tradicionalno vabi na turni smuk, ki bo 1. maja na Veliki planini v pastirskem naselju.

Tekma se bo začela ob 11. uri z zborom pri kapelici Marije Snežne. Po končani tekmo bo organiziran še spust v lavorju za ženske. Razglasitev rezultatov bo ob 13. uri v Jarškem domu na Mali planini, kjer vas čaka tudi srečelov.

Vsi veselo vabljeni, saj bo poskrbljeno za veliko smeha in zabave!

Še več informacij o tradicionalnem Bajtarskem turnem smuku:

Prvega maja velikokrat na Planini ni več snega, zato so si bajtarji leta 1964 izmislili prav poseben Bajtarski turni smuk.
Tekmovalci morajo imeti primerno opremo, sem sodijo čimstarejše smuči, ki morajo biti dolge najmanj 110 cm, tekaške smuči niso dovoljene, stara oblačila…
Smučke se pred startom namažejo z raznimi mažami: limona, kravjek, ribje olje, zobna pasta…
Proga je postavljena tako, da se obsmuča cel Velik stan. Start je pri kapelici, kjer se opravi servis smuči in dohtarski pregled. Dohtar z injekcijo brizgne vsakemu tekmovalcu v usta mešanico različnih žganih pijač, nato mora tekmovalec pojesti pol suhe žemje ter zažvižgati, šele takrat lahko starta.
Proga poteka po postajah. Prva postaja je pri Urinovi bajti, kjer mora vsak tekmovalec pojesti feferon, sledi štamfanje do Njivic, kjer se spije kozarček žganja, potem smuk do čajne postaje, tekmovalec ne sme nadaljevati dokler ne spije skodelice vrelega čaja. Spust do korita za živino, kjer si tekmovalec ohladi usta z neznano mešanico in zažvižga pesmico Na planincah sončece sije. Od tu je samo še pot do označenega cilja.
Tekma je časovno omejena na eno uro.
Prvi na cilju prejme pokal, drugi in tretji praktična darila, zadnji pa ogromno kahlo.
Turni smuk je pretežno moška domena za to se po končani tekmi odvija še spust v lavorju za ženske. Naredi se proga za spust, gledalci se postavijo v verigo od cilja do starta, da si podajajo lavor. Tekma ima dve vožnij, zmaga tekmovalka z najboljšim seštevkom časov obeh voženj.
Včasih je potekalo tudi tekmovanje Miss dilca.
Kasneje se bajtarji zberemo v Domžalskem domu, ali kakšnem drugem domu glede na predhodni dogovor,  kjer je podelitev nagrad in srečelov.

Vir: PD Bajtar