»Kadar nič ne pomaga, samo glasba obriše solze in opogumi srce«

In da pregovor drži pričajo številni obiskovalci, ki so se kljub slabši vremenski napovedi vseeno prepustili zvoku glasbe in obiskali planino na praznik harmonike! Že 23. tekmovanje odličnih harmonikarjev je tudi tokrat potekalo pred gostilno Zeleni rob. Obiskovalce in tekmovalce je na spodnji postaji nihalke že zgodaj pozdravil pastir, ki ni igral na harmoniko ampak raje zatulil v kravji rog. Prve harmonike so se v spremstvu harmonikarjev odpeljale na planino že pred 9. uro, ob 10. uri pa se je pričelo težko pričakovano tekmovanje.  

Prve prijave harmonikarjev so potekale na spodnji postaji nihalke, od koder so se nato tekmovalci z nihalko in sedežnico odpeljali do Zelenega roba. Dobre volje in smeha ni manjkalo, že kmalu po prihodu na Zeleni rob so harmonikarji raztegnili meh. Po nagovoru organizatorjev so tekmovalci pričeli s svojimi nastopi. Odmevale so znane viže, zvok harmonike je preplavil Veliko planino. Obiskovalci so se zabavali ob dobri glasbi ter bogatem srečelovu, ekipa gostilne Zeleni rob je poskrbela za lačne in žejne, okrepčila željne. 

Komisija je imela težko nalogo izbrati najboljšega, kajti vsi tekmovalci so bili odlični. Ocenjevali so muzikalnost, tehnično izvedbo, melodijo in harmonijo.

Absolutni prvak tokratnega tekmovanja harmonikarjev je bil Gašper Štajnar, ki je zasedel 1. mesto v 2. skupini. V svojih skupinah so bili zmagovalci tudi Jaka Smolnikar, Ema Smolnikar ter Maksi Vinšek. Tokrat je bil najmlajši udeleženec tekmovanja Gašper Pleško, najstarejši pa Franc Osterlič.

Tekmovanje harmonikarjev pa se je kot vedno zaključilo v prijateljskem duhu. Skupaj so še zapeli, zaigrali in se počasi odpravili proti dolini. Naslednje leto pa se zopet vidimo na naši prečudoviti Veliki planini!