Čeprav je Velika planina trenutno pokrita z belo odejo in privablja ljubitelje zimskih radost, bo le ta kmalu, ko sneg skopni, odeta v vijoličen plašč spomladanskih žafranov. In ker se pomladni meseci vztrajno približujejo, so na spletni strani www.24ur.com in www.zadovoljna.si objavili seznam TOP 10 idej kam na izlet v spomladanskih mesecih. Med njimi se je znašla tudi Velika planina! In včasih res pozabimo, koliko lepih kotičkov imamo tik pred seboj in v kako čudoviti državi živimo.

Velika planina je čudovita tako pozimi kot poleti. Mnogi pa pravijo, da je najlepše, ko planino prekrije žafran.

Neokrnjena narava, tradicija pašništva, prostrani pašniki in neskončne sprehajalne poti privabljajo obiskovalce na oddih ter rekreacijo. Pohodništvo, kolesarjenje, jadralno padalstvo in druge aktivnosti so priljubljene aktivnosti na Veliki planini. Da spoznamo tradicijo pašništva in življenje pastirjev pa moramo obiskati pastirsko bajto, ki je danes muzej – Preskarjeva bajta. Še edina bajta, ki je na Veliki planini ohranjena na prvotni način, brez dimnika ter oken, ponuja na ogled številne predmete, ki so jih pastirji uporabljali za pridelavo domačih izdelkov, pastirska oblačila. Ob zgodbah, ki jih lahko slišite v muzeju, pa boste spoznali življenje pastirjev nekoč in danes. 

Ohranjanje tradicije pašništva na Veliki planini je bistvenega pomena. Prav tako je potrebno ohranjanje domačih izdelkov – vse od trdega sira z Velike planine, trniča pa vse do načina izdelave mlečnih pridelkov, pesmi, pastirskih iger ter drugih šeg in navad, za katere moramo poskrbeti, da ne bodo nikdar pozabljene. Saj le te dajejo Veliki planini prav poseben čar. 

Novost v zadnjih poletnih mesecih pa so tudi redni vodeni ogledi z lokalnim turističnim vodnikom, vsako soboto v poletni sezoni. Vodnik vas tako popelje po pastirskem naselju, na najvišjo točko Velike planine, Gradišče, v jamo Veternico, na ogled kapele Marije Snežne ter tudi do pastirjev, kjer si lahko privoščite domače izdelke kot so kislo mleko, žgance ali sir, ki jih med junijem in september na Veliki planini pripravljajo izkušeni pastirji. Dobrote, čudovit razgled, neokrnjena narava in svež, gorski zrak so razlogi, ki poleti privabljajo na Veliko planino.

Prav tako pa se kulinarično lahko razvajate tudi v gostišču Zeleni rob, ki je daleč naokoli znano po najslajših skutinih štrukljih s sadnim prelivom. Pri gostišču je tako poleti kot pozimi na voljo terasa z ležalniki, s katere se ponuja čudovit razgled na Kamniško Savinjske Alpe ter Ljubljansko kotlino.

Nihalka na Veliko planino potnike vozi že od leta 1964. Nihalka vas na planino pripelje le v petih minutah, pot pa lahko nadaljujete s sedežnico do vrha planine ali peš.

Kaj pa ko pastirji zapustijo planino?
Velika planina je vedno odlična izbira za obisk. V jesenskih mesecih je odlična za pohodništvo in kolesarjenje, saj ni pretirano veliko obiskovalcev. Ko je v dolini megla, se na Veliki planini bohotita sonce ter prijetne temperature. 
V zimskem času pa so bele strmine odlične za smuko in sankanje, idila pastirske vasi pa kar vabi na sprehod med zasneženimi strehami. V zimski sezoni je priljubljeno nočno sankanje, ki poteka med četrtkom in nedeljo, po 2,4 kilometrov dolgi, razsvetljeni progi.

Pomlad pa je seveda čas, ko narava ponovno zaživi. Sneg skopni, na dan pa kukajo znanilke pomladi. Med njimi je tudi žafran, planina pa se tako preobleče v čudovito vijolično barvo. Velika planina postane raj za fotografe in ljubitelje prvih pomladnih temperatur v zgodnih pomladanskih dneh.