❓ Ste vedeli, da je bila nihalka na Veliko planino prva nihalka v Sloveniji? In še danes velja za najdaljšo nihalko brez…

Objavil/a Velika Planina uradna stran dne Torek, 11. avgust 2020

Začetki nihalke…

Leta 1958 zaradi želje, da bi na Veliko planino zgradili žičnico, Vlasto Kopač za OLO Ljubljana izdela urbanistični program in varstveni režim Velike planine ter tako zavaruje pastirski del planine. Tako je Kopač dve leti kasneje projektiral obe postaji žičnice ter hotel Šimnovec in že naslednje leto so pričeli z gradnjo nihalke na Veliko planino. Isto leto se uradno odpre tudi sedežnica na Zeleni rob (sedežnica Šimnovec).

Pisalo se je leto 1964. Bil je trinajsti september ter uradna otvoritev nihalke, ko je kabina s prvimi potniki uradno povzpela na Veliko planino.

Danes…

Danes nihalka potnike na planino pripelje v le 5 minutah, sprejme pa 32 potnikovZa trajnostni razvoj turizma na Veliki planini, je nihalka pomemben del zgodbe, saj kot varčen in najbolj ekološki način prevoza omogoča hiter ter varen dostop na planino.

Nihalka na Veliko planino je ena izmed treh nihalk v Sloveniji. Letno na planino prepelje okoli 60.000 potnikov. Hkrati je nihalka na Veliko planino tudi najdaljša nihalka v Evropi brez podpornih strebrov.

Decembra 2011 pa je bilo v celoti zamenjana strojnica nihalke. Tako je nihalka na Veliko planino z novo strojnico postala še varnejša in učinkovitejša. Velika planina d.o.o. pa je bila v letu 2014 tudi finalist prestižne nagrade Werner von Siemens, kjer so ocenjevali učinkovitost nihalke po zamenjavi obstoječe strojnice z novo.Velika_planina-Siemens-Finalist.pdf

Izgradnja nihalke je lepote Velike planine približala obiskovalcem

Tako se je na Veliki planini pričel širiti turizem, v zimskih mesecih pa je Velika planina postalo množično obiskano smučišče. Danes je Velika planina biser turističnih destinacij. Poleti zaživi s prihodom pastirjev in živine, v zimskih mesecih pa sta posebno doživetje nočno sankanje na 2,4 km razsvetljeni progi ter krpljanje po naravnem snegu, med idilo s snegom pokritih pastirskih koč.

Skok z nihalke – drzen podvig akrobatov Dunking Devils

Nihalko na Veliko planino pa je za najdrznejši skok izbrala akrobatska skupina Dunking Devils, ki so v okviru 10-delne facebook serije Fly Guys skočili z najvišje točke nihalke. V prepad, ki je globok skoraj nekaj manj kot 300 metrov, so z nihalke skakali s prostim padom skoraj 5 sekund, nato pa jih je adrenalinska gugalnica zanihala visoko nad tlemi.