V soboto bomo pred Preskarjevim muzejem že tradicionalno obeležili praznik trniča!
Dan trniča, sira z Velike planine, bomo tokrat praznovali v soboto, 6. avgusta, od 11. ure do 14. ure pred Preskarjevim muzejem. Spoznali boste postopek izdelave mase in oblikovanje sira, pri katerih jedeh trnič uporabljamo, svojega pa boste lahko izdelali tudi sami. Za okusne jedi s trničem bodo poskrbeli v gostilni Zeleni rob. 
Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

Praznik Marije Snežne – v petek, 5.8. bo maša ob 11. uri!
Leta 1945 je bila tako večina pastirskih koč kot tudi kapela požgana, kar je uničilo neprecenljivo arhitekturno dediščino, saj so bile nekatere koče stare več kot 200 let. Po požigu so kmetje najprej občasno mašo opravljali kar na pogorišču ob preprostem oltarju, pozneje pa po pastirskih bajtah. Leta 1951 so kmetje začeli nabirati les za novo kapelo, ki pa je neko noč v čudnih in nesrečnih okoliščinah pogorel.  Delovne roke pastirjev, bajtarjev in preostalih ljubiteljev Velike planine so zaslužne, da je bila kapela ponovno zgrajena. Tako je slovenski metropolit dr. Alojzij Šuštar kapelo blagoslovil 7. avgusta 1988. Arhitekt, ki je načrte za kapelo narisal, je gospod Emil Fijavž, po predlogi arhitekta Vlasta Kopača. Maša v kapeli poteka vsako nedeljo v času pašne sezone, ob 14. uri, a na praznični petek, 5.8.2022 bo maša v kapeli Marije Snežne ob 11. uri. 

Novost na Veliki planini: guncnce z najlepšim razgledom!
Festival “Kamfest” bo odneslo v višave, na Veliko planino! V nedeljo, 14. avgusta ob 14. uri pričetek slavnostne otvoritve guncnc na Veliki planini, Ker kreativnost ne pozna meja, so se na starih stebrih žičnice na Veliki planini, ki ji poznavalci planine pravijo “enka”, pojavile čisto prave gugalnice – vabljeni, da se tudi vi zaguncate z nami in uživate v prekrasnem razgledu.
Več o dogodku si oglejte tukaj.      

Napoved dogodkov:
6.8.2022, 11:00 – 14:00: 
Dan trniča pri Preskarjevem muzeju
13., 14., 15.8.2022: vodeni ogledi po Veliki planini (10:00 – vodenje v slovenskem jeziku; 12:00 – vodenje v angleškem jeziku)
14.8.2022, 14:00: Otvoritev guncnc na Veliki planini (v okviru festivala Kamfest)
15.8.2022, 14:00: Maša v kapeli Marije Snežne      

Vozni red nihalke in sedežnice