Pestro dogajanje na Veliki planini

06.08.2018

Videli smo lahko porisane, pisane, unikatne in polne domišljije – pastirske klobučke, namreč, ki so nastali na otroških delavnicah pred Preskarjevim muzejem. Medtem ko se je ob prazniku Marije Snežne, pred kapelo Marije Snežne, ki je le nekaj metrov proč, zbralo več sto ljudi, so pred muzejem švigale škarje, papir, lepilo in otroška domišljija.

 

Na sončno nedeljsko jutro so se v pastirskih oblekah z nihalko na planino odpravili planšarji, nasmejani planinci in planinke, ki se vsako leto na praznik Marije Snežne odpravijo na Veliko planino. Mineva 30 let, odkar je bila kapela po požigu med 2. svetovno vojno ponovno postavljena ter posvečena. Na praznik, ki ga sicer vsako leto obeležujemo 5. avgusta, je bilo že kmalu po 10. uri opaziti množico ljudi. Medtem ko so se srečevali stari prijatelji in znanci, obujali spomine in pripovedovali zgodbe, so se pred Preskarjevim muzejem zabavali otroci, ki so si izdelali pastirski klobuk ter obiskali muzej in izvedeli marsikatero novo zgodbo o življenju na planini.

Kapela Marije Snežne

Leta 1945 je bila tako večina pastirskih koč kot tudi kapela požgana, kar je uničilo neprecenljivo arhitekturno dediščino, saj so bile nekatere koče stare več kot 200 let. Po požigu so kmetje najprej občasno mašo opravljali kar na pogorišču ob preprostem oltarju, pozneje pa po pastirskih bajtah. Leta 1951 so kmetje začeli nabirati les za novo kapelo, ki pa je neko noč v čudnih in nesrečnih okoliščinah pogorel. Minilo je kar nekaj časa, da so si ponovno začeli prizadevati za gradnjo nove kapele. Jože Plečnik je naredil načrte za novo, moderno kapelo, a pastirji so si želeli kapelo, podobno nekdanji. Tako so začeli graditi kapelo z manjšim zvonikom, po zasnovi enako prejšnji. Delovne roke pastirjev, bajtarjev in preostalih ljubiteljev Velike planine so zaslužne, da je bila kapela ponovno zgrajena. Tako je slovenski metropolit dr. Alojzij Šuštar kapelo blagoslovil 7. avgusta 1988. Arhitekt, ki je narisal načrte za kapelo, je gospod Emil Fijavž, po predlogi arhitekta Vlasta Kopača.

 

 

Maša v kapeli poteka vsako nedeljo v pašni sezoni, seveda pa tudi v sredo, 15. avgusta, na veliki šmaren!

 

Napovednik dogodkov

-         11. 8. 2018 Vodeni ogled Velike planine (10.30–13.30)

-         15. 8. 2018 Veliki šmaren (maša v kapeli Marije Snežne OB 13.00)

-         15. 8. 2018 Vodeni ogled Velike planine (10.30–13.30)

Vse novice