Na javni razpis za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti prijavljena nova šestsedežnico, ki je nadomestila dvosedežnico Šimnovec, bo popestrila ponudbo na Veliki planini, hkrati pa bo zagotovila varen, trajnostni in uporabnikom bolj prijazen prevoz od zgornje postaje nihalke do vrha planine.

Nova šestsedežnica Šimnovec s kapaciteto 1450 potnikov na uro je dobrodošla predvsem med ljubitelji smučanja in sankanja, saj je z dvosedežnico vožnja trajala tudi 15 minut, z novo sedežnico pa je čas potovanja le slabih pet minut. Spodnja postaja sedežnice je višini 1407 m, zgornja postaja na višini 1665 m. Sedežnica premaga 258 m višinske razlike in vozi s hitrostjo 5 metrov na sekundo. Gre za odklopljivo šestsedežnico, ki ima tri postaje – vstopno (Šimnovec), vmesno (Zeleni rob) in izstopno postajo (Gradišče), 12 podpornih stebrov in pogonski elektromotor s trajnimi magneti, brez prenosnega reduktorja (»direct drive«).

Odkar je Velika planina dostopna z žičniškimi napravami, le te predstavljajo nepogrešljiv del turistične ponudbe Velike planine. In z novo sedežnico bodo obstoječi turistični produkti, predvsem zimski, še bolj zanimivi. Zmogljivost šestsedežnice omogoča boljšo dostopnost, kar pomeni, da obiskovalci hitreje dosežejo vrh in tako lahko več časa posvetijo raziskovanju naravnih lepot in kulturne dediščine tega izjemnega območja. Poleg nove šestsedežnice predstavljamo tudi nove turistične produkte, ki bodo zadovoljili različne okuse in interese obiskovalcev. Med drugimi bo v Kamniški Bistrici za voljo za izposojo 20 električnih koles, ob letnem vrtu Pod žičnico pa bo poskrbljeno za najmlajše obiskovalce, saj smo postavili mini adrenalinski park s številnimi zanimivimi elementi. Ob vlečnici Jurček postavljamo nov otroški park, kjer so na voljo otroška igrala, v zimskih mesecih pa tudi smučarski trak za najmlajše smučarje. S kombinacijo udobja, trajnostne naravnanosti, naravne lepote in pestre turistične ponudbe bo obisk Velike planine postal še bolj nepozabno doživetje, ki bo v spominu obiskovalcev ostalo dolgo po odhodu. Vaš obisk zdaj ne bo le doživetje, ampak tudi korak k trajnostnemu turizmu.

Nihalka prične obratovati 20. decembra in predvidoma bo takrat pričela obratovati tudi nova šestsedežnica.

Takoj, ko bo na Veliki planini zadostna količina snega bomo odprli smučarske proge ter nočno sankanje. Trenutno je na Veliki planini okoli 25 – 30 cm snega in je planina čudovita za obisk in sprehod med zasneženimi pastirskimi kočami. Cesta do parkirišča Rakove ravni je redno plužena, parkirišče je urejeno, zato vabljeni vsi, ki si želite na sprehod po idilični Veliki planini.

Vabljeni na Veliko planino!