Je še kaj lepšega kot uživati na svežem gorskem zraku, v neokrnjeni naravi? Obiščite pastirje, oglejte si Preskarjev muzej, poiščite sneg v jami Veternici in si izlet na Veliko planino začinite z kulinaričnimi dobrotami v gostilni Zeleni rob, pri pastirjih ali na letnem vrtu Pod žičnico!

Izlet na Veliko planini lahko začnete na spodnji postaji nihalke, od koder vas nihalka v le petih minutah pripelje na planino. Pot nadaljujete s sedežnico do vrha ali se sprehodite peš. Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Danes v Preskarjevi bajti najdemo muzej, vsak dan v poletni sezoni pa nam kustosinja pove marsikaj zanimivega o življenju pastirjev ter o zgodovini in sedanjosti Velike planine. Muzej je odprt vsak dan v času pašne sezone, od 10:00 – 15:00.

Okusite domače dobrote!

Kulinarične posebnosti Velike planine so predvsem pridelki, ki jih pastirji pripravijo iz mleka. Tako lahko sir, skuto, kislo mleko in druge mlečne izdelke poskusite pri pastirjih, nekatere tudi v gostilni Zeleni rob, ki pa je znan predvsem po odličnih enolončnicah ter sladkih skutinih štrukljih.

Sobotni vodeni ogled Velike planine

Seveda pa boste vse kulturne in naravne znamenitosti z lokalnim turističnim vodnikom lahko obiskali v soboto, 20. julija. V okviru vodenega ogleda si ogledate kapelo Marije Snežne, Preskarjev muzej, Gradišče, pastirsko naselje in jamo Veternico, obiskali pa boste tudi pastirje. Vodeni ogled se začne ob 10.30 na najvišji točki (Gradišče – vrh sedežnice), zaključi pa se ob 13.30 pri gostišču Zeleni rob. Cena za odrasle je 6 €, za otroke pa 4 €. V ceno je vključena tudi vstopnina v Preskarjev muzej. Prijave sprejemamo na booking@velikaplanina.si

Na burger Pod žičnico!

Na letnem vrtu Pod žičnico se boste lahko ob povratku v dolino okrepčali z jedmi iz žara. Odličen Vel’ka burger bo s svojo sočnostjo zadovoljil še tako zahtevne jedce, na voljo je tudi ponudba brezmesnih jedi. Jedi iz žara lahko okusite ob petkih od 14:00 dalje ter ob sobotah, nedelja in praznikih od 10:00 dalje.

Kamp Alpe pod Veliko planino nudi čudovit senčen prostor za avtodome, šotore, nudi pa tudi bivanje v eni izmed petih lesenih alpskih hišic. Rezervacije sprejemamo na booking@velikaplanina.si. 

Vabljeni na Veliko planino!