Prihaja sončen vikend in mnogi ga boste izkoristili za izlet v naravo. Velika planina vabi na obisk med pastirje, na sprehod po prostranih pašnikih, ogled kulturnih in naravnih zanimivosti, za zaključek popolnega izleta pa na domače planinsko kosilo. 

Nihalka na Veliko planino vozi vsak dan med 8:30 in 18:00, vsake pol ure. V le petih minutah dosežete rob planine, od koder imate nato 40 minut hoje do pastirskega naselja, ali pa se do vrha peljete s sedežnico, ki obratuje vsak dan od 9:00 – 17:30.

Kaj početi na Veliki planini?

Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Danes v Preskarjevi bajti najdemo muzej, kjer lahko v poletnih dneh izvemo marsikaj zanimivega o življenju pastirjev, o zgodovini in sedanjosti Velike planine. Preskarjeva bajta ima dva prostora. V njenem jedru je pastirjevo bivališče, okoli njega pa lopa za živino. V pastirskem muzeju danes najdete predmete, ki so jih nekoč uporabljali pastirji za pridelavo masla, skute, sira ter drugih domačih izdelkov. Ogledate si lahko tudi sir trnič ter pisave, lesene deščice, s katerimi so na ta sir odtisnili unikatne vzorčke.

Kulinarične posebnosti Velike planine so predvsem jedi, ki jih pastirji pripravijo iz mleka. Tako lahko sir, skuto, kislo mleko in druge mlečne izdelke poskusite prav pri njih. V gostilni Zeleni rob si za zaključek aktivnega dneva privoščite eno izmed planinskih dobrot. Postregli vam bodo z domačimi enolončnicami, sladkimi skutinimi ali orehovimi štruklji, golažom, slastnimi rebr’ci in praženim krompirjem, segedinom, telečjo obaro in klobaso s kislim zeljem ter ajdovimi žganci. 

Vabljeni v Kamp Alpe, kjer lahko za bivanje s šotorom, avtodomom ali v eni izmed lesenih alpskih hišic, koristite tudi turistične bone!
Kamp Alpe je odlična izhodiščna točka za obisk vrhov v Kamniško Savinjskih Alpah ali pa najvišje visokogorske pašne planote, Velike planine. Raziskujte dolino Kamniške Bistrice, peš ali s kolesi, in si oglejte številne naravne in kulturne zanimivosti v neposredni bližini kampa Alpe. 
Za več informacij in rezervacijo nam pišite na booking@velikaplanina.si

Sledite nam na naši spletni strani ter facebook in instagram profilu.

Vabljeni na Veliko planino!